Hayvanın Irkı : Bir hayvandan elde edilecek canlı ağırlık kazancı basta hayvanın
genetik yapısı ile sınırlıdır. Hayvan seçiminde yapılacak hata besiyi baştan sona olumsuz
etkilemektedir. Bu sınıra bakım ve besleme ile ulaşılabilir. 900 gr civarındaki günlük
canlı ağırlık kazanmaya uygun yerli ırkları 1200-1400 gr’a ulaştırmak mümkün
değildir. Kültür ırkı ve bunların melezlerinden günde ortalama 1200-1400 gr ağırlık
kazanabildiği görülmektedir.
Cinsiyeti : Enenmiş erkek sığırların etleri daha makbuldür. Kastre edilen sığırlarda
ağırlık artışı düşük ve yağ birikimi daha fazladır. İnek ve düvelerin besi performansı
erkeklerden çok düşüktür.
Yaş : Genç Hayvan yemi daha iyi değerlendirdiği için ağırlık artışı fazladır. Genç hayvanda yediği yemin ağırlık artışına dönüşüm oranı daha yüksektir.
Orijin : Orijin biliniyorsa, önceki bakım ve besleme koşulları, bölgeye has hastalıklar ve diğer yetiştirme problemleri hakkında doğru bilgi sahibi olabilir ve ona göre önlem alabilirsiniz.
Kondisyon : Kondisyon denildiğinde hayvanın gelişme ve besi durumu anlaşılır. Buzağılık döneminde iyibir bakım ve beslenme geçirmiş, iskelet çatısı kurulmuş, ancak daha sonra hastalık dışı nedenlerle cılız kalmış hayvanlar ile başarılı besi yapılır.
Bakım ve Sağlık : Besiye alınacak hayvanlar iç ve dış parazitlere karşı ve gerekli aşılamaları yapılmış olarak besiye alınmalıdır. Parazitlerin hayvanlara verdiği en önemli zarar onların gıdalarına ortak olmalarıdır. Hayvanın dış görünüşü, yürüyüşü gözlerin ve derinin parlaklığı, kılların görünüşü, geviş getirme durumu, iştah durumu hakkında fikir sahibi olmamız için gerekli unsurlardır.
Beslenme : Kesif/Kaba yem oranı özellikle iyi ayarlanmalı, düzenli ve dengeli beslenmelidir. (Kesif Yem: Fabrika Yemi Kaba Yem: Kuru Ot)